Vejledning i valg af gravsten

At købe en gravsten er, for de fleste, kun noget man gør ganske få gange i livet. Derfor er man ofte ikke forberedt på, hvilke ting man skal tage stilling til under besøget hos Stenhuggeren.

De kan få et indtryk vedrørende besøget hos stenhuggeren i filmen herunder

Størrelsen på gravstenen

Kirkegårdene har forskellige servitutter som vedrører, type, størrelse mv. Dette gælder oftest fælles plænegrave.
Vælger man et traditionelt urnegravsted er stenene ofte ca. 50 x 40, hvorimod at en enkelt kistegrav typisk har en størrelse ca. 70 x 50.
Har man et dobbelt kistegravsted eller større er bredden på stenen ofte fra 80 cm og opefter.

Vi kan altid hjælpe med de lokale servitutter på kirkegården.

Overfladen på gravsten

Der er forskellige måder hvorpå en gravstens overflade kan forarbejdes.

En blankpoleret overflade vil få stenens farver til at fremstå pæne og tydelige, og en jetbrændt overflade vil give stenen et mere naturligt og rustikt præg. En mellemting mellem disse overflader er en matsleben overflade, der er glat men uden højglans.

Mange gravsten i dag indeholder ofte en blanding af ovenstående forarbejdninger samt evt. en dekoration. Se forskellige eksempler i vores gravstensdesigner.

Valg af bogstaver: Hugget bogstaver eller påsat bronze

Når man har fundet frem til hvilken sten man ønsker, skal der tages stilling til hvordan inskriptionen skal udføres. Her er forskellige måder at gøre dette. Inskriptionen kan enten hugges i stenen eller påsættes på stenen med bronze.

Ved hugget bogstaver kan der vælges i blandt mange forskellige skrifttyper samt egen håndskrift. Der ilægges ofte en kontrastfarve ift. stenen. Man kan yderligere vælge at få inskriptionen dybdehugget i stenen uden ilægning af farve. Derved vil inskriptionen blive vedligeholdelsesfri.

Man kan ligeledes vælge at få den hugget inskription forgyldt med 24 karat bladguld. Dette er dog mest egnet til opretstående og poleret gravsten. Forgyldningens holdbarhed er dog meget udsat hvis stenen befinder sig i et miljø med nedfald fra træer, buske m.v.

Påsatte bronzebogstaver får med tiden patina og bliver mørkere for til sidst at få en irgrøn farve. bronzebogstaver kan både forsølves og forgyldes.

Hvad kan man skrive på en gravsten?

Oftest vælger man at få skrevet navn og datolinje på gravstenen.
Dog har udviklingen igennem de senere år ændret sig til, at man også skriver eksempelvis titel, får lavet en dekoration eller eftertekst.
Nogle angiver også fødsels- og dødssted.
Mange vælger i dag at påføre en dekoration som har helt særlig personlig betydning for afdøde eller familien. Det kan eksempelvis være afdødes firmalogo, hvis afdøde var selvstændig, en dekoration af familiens hund eller lignende.

I dag er det også muligt at påføre en QR-kode. Det betyder, at man kan scanne kode med sin mobil på gravstenen og herefter kommer enten en længere tekst, billeder eller video op på telefonen. Se mere på Livsminder.